Ako sa zbavi bolesti a navy?

Publikované:
Kategória: Zdravie, pohyb, viva

Otzka, ktor sa mi vynorila u mnohokrt. Mete sa snai cvici bezpene ako viete, mete sa snai oddychova dostatone, no aj napriek tomu sa niekedy stane, e Vs nieo bol, e ste unaven a bez energie, e by ste najradej padli do postele a zvyok da nevstali. D sa proti tomu nejako bojova alebo je odpoveou rezigncia a ni nerobenie? Mojou odpoveou je: pohyb!
over

oe? Boles po cvien riei alm cvienm?

Na prv pohad to mono znie zvltne, mono ako protireenie. Obvzl ak ste tali predol lnok. Trochu to teda objasnm, o presne mm na mysli, o som vyskal a ako som na to cel vlastne priiel, e pohyb liei.

nava

Snate sa dva si pravideln prestvky v prci, mono aj pravidelne preahujete svaly (ak hej, tak to je parda, len tak alej). Ale aj napriek tomu sa jednoducho niekedy me sta, e sa do problmu, ktor prve rieite tak zaberiete, e je zrazu obed, zrazu veer a ast s z prce. ahko sa potom me sta, e z prce odchdzate vyaven a najradej by ste si po ceste domov kpili nieo k jedlu (chysta si ete nieo doma, to nehroz) a doma rovno zapadli do postele/pred tv/pred pc alebo nieo podobn. Ak to mte ete z prce nejak tritvrte hodinku dopravou domov, nava sa ete stupuje. Tak isto sa to obas stane aj mne. Naastie u nie vemi asto, ale predsa. Ako to rieim? Pohybom! Netreba maka s inkami alebo si dva printy po schodoch. Ja zanam z ahka jemnmi pohybmi, jednoducho sa zahrievam. Naprklad zanem jednoduchou rozcvikou klbov, potom troku pridm. Ni vak nepreham, zahrejem sa a rozprudm krv. A nava? T postupne s tm ako zana krv rchlejie prdi pomaly odchdza. 5 maximlne 10 mint a po nave u ani stopy. Pokraujem tak dlho ako sa mi chce, nemm to naasovan, e ete 10 alebo 15 mint. Vetko rieim poda toho ako sa ctim.

Boles

Nemuste zdvha ak vhy v posilovni, aby ste si privodili nejak zranenie. Mete sa hba bezpene, riskova s rozumom, ale sta sa to me vdy a hne je tu bolav sval. Nemyslm teraz normlnu svalovku. O tom sa d njis toho vea, e pohyb je skvel regenrcia pri svalovke. Mm na mysli u viu boles, nejak menie zranenie, mono aj svalovku, ale fakt vek, ke Vs bol takmer kad pohyb. Vina z ns by to zrejme rieila oddychom. Ve je znme e, ke nieo bol chce to kud. No nemus to tak by vdy. Ako to? Sm som si overil, e to ide aj inak. Uvediem rovno prklad.

Nedvno som skal nejak pohybov varice v mostku. A ke idete o najbliie k sebe rukami a nohami, zvyuje to tlak na chrbticu a spodn chrbt. Nemuste by odbornkom, aby ste ctili, e je to tak. Tak som sa takto zabval, a troku prli viac ako by bolo vhodn a na druh de tu bola boles. Nielen svalov, ale aj chrbtice. Dostala zabra viac, ne by sa jej pilo, tak mi to dala jasne najavo. Nebola to boles, e by som sa nevedel hba alebo predklna, ale jednoducho tak boles, e ke sedte pol hodinku (mono aj menej, mono viac, nemeral som to) v jednej polohe je to dos neprjemn a pobolieva Vs niekde v oblasti nad driekom. Proste ni moc. A ako de plynie, u aj obyajn sttie je nepohodln a pobolieva to. Veer po prchode domov si to iada padn do postele, njs sprvnu polohu a poda monost sa u nehba. Klasick lieenie kudom. Ale d sa to aj inak. Ako to rieim ja? Op pohybom :). Sprvne zvolen pohyb vie perfektne uavi od bolesti.

Preo prve pohyb?

Vedecky to podloen nemm, take op len vlastn sksenosti a pocity :). Pri pohybe jednoducho prdi krv rchlejie, svaly sa zahrievaj, o umouje aby sa k svalom (a teda aj ostatnm astiam tela) dostvalo viac ivn, viac kyslku a tak m telo monos lepie regenerova. Pri kboch to plat ete viac, nakoko kby nie s tak dobre zsobovan krvou ako svaly. Preto im pohyb len a len prospeje. Pri nave to funguje takisto. Rchlej tep, vy adrenaln, nava jednoducho nem najmeniu ancu. Netvrdm, e kad to bude pociova rovnako, no na ma to teda psob plne asne. Pohyb sa pre ma stva veliekom.

Ak pohyb zvoli?

Zsadn vec, aby ste si neublili ete viac a aby to zrove malo aspo nejak bonus pre Vae telo. Ja naprklad zanam vdy zahka z drepu. Ako som u spomnal, zanem rozhbava kby zpst, ramien, bedier a tak postupne pokraujem a ku lenkom a postupne pridvam na pohyboch. Dostanem sa tak od jednoduchho sedu v drepe a po dynamick kliky alebo nron vdrov polohy. Niekedy pridm aj nejak zvaia, ale zase ni ak. Niekedy je toti aj 4 kilov kettlebell viac ne dos. Samozrejme, e to neplat vdy. Niekedy skonm u pri jednoduchom vlan sa po zemi a intenzitu u nestupujem. Vetko je to hlavne o pocitoch. Viem o si mem dovoli a o radej u nie. Jedinm striktnm pravidlom u ma je, e sa chcem hba.

Vytrhnut z kontextu

Na zver by som napsal pr slov o tom, ako vnma informcie z tohto lnku. Urite to nefuguje tak, e ak mte zlomen nohu, tak Vm prospeje beh. e ak ste spali 10 hodn dokopy za cel tde, tak pohybom zskate super energiu na alie 2 dni. Prpadne ak Vs naprklad bol zpstie, tak mte st v stojke 2 hodiny denne a ono sa za tde vyliei. Vetko je to o kontexte. O tom ako sa hbete, ako pravidelne sa hbete, ako sa stravujete, ako oddychujete a pod. Vetko je to prepojen. Ak V pravideln pohyb spova v behu na autobus, neakajte, e bude ma pohyb na Vs tak efekt ako na niekoho kto sa hbe aktvne kad de.

Vetko je to hlavne o tom, ako poznte svoje telo. Viete kedy to chce skutone kud a kedy Vm me pohyb pomc. Sm si doprajem niekedy aj de pnho kudu. Avak asto existuje aj lepia voba, ktorou je pohyb :). Ako ste u odo ma mohli nie raz pou, povajte svoje telo. ijeme s nm cel svoj ivot, tak preo sa s nm nenaui komunikova?