Ako sa nepretrnova?

Publikované:
Kategória: Zdravie, pohyb, viva

Mte pred sebou cie naui sa nov cvik, nabra nejak tie svaly alebo si jednoducho zlepi fyzick vkon. Idete do toho o to d. Doke Vs to tak pohlti, e na tom makte de o de takmer bez prestvky. Poznvate sa v tom? Aj ke sa akosi nectite na 100% pripraven, mono by priiel vhod aj oddych, ale aj tak idete do toho a tvrdo makte. Chcete predsa vsledky! A toto sa opakuje stle dookola. Nezabdate vak pri tom na dostatok oddychu? o sa me sta ak ho dos nebude? o sa stalo mne?
over

Svalov nava a pretrnovanie

Svalov navu zail urite kad z ns. Nemuste by portovec, aby ste na druh de po nronejej fyzickej prci (prca okolo domu, sahovanie nbytku a pod) mali tzv. svalovicu. Je to proste nava, kedy sa ctite rozbit, unaven, mete ma znen chu na trning a naopak zven potrebu spnku. Tento stav je ete relatvne ok, nie je tak nebezpen a sta si da pr dn oddych a vetko by sa malo vrti do normlu. Ak dlh oddych zle na Vs, muste vedie objektvne posdi ako ste na tom. Netreba ani pln oddych, sta po nronom trningu, si da na druh de ah pohybov trning, aby ste svaly zahriali a prekrvili. Mne sa najviac osvedili ahk cvienia a pohyby s vlastnou vhou, maximlne s nejakmi medicinbalmi (alebo kamemi, o je po ruke). Plvanie je takisto vborn na tento druh odpoinku/regenercie. Zkladom je jednoducho pohyb v najrznejch jeho varicich.

Pretrnovanie na druhej strane u me by nebezpen stav, ktor si v tch najach prpadoch me vyadova u pomoc lekra. ako uri, kde je hranica medzi navou a pretrnovanm, teda ke opomeniem u poriadne pretrnovanie, ke s tie prznaky u evidentn od fyzickho stresu (svalov horka, zven teplota tela, ...) a po psychick stres (podrdenos, bolesti hlavy, neustla nava, ...). Tento stav u vyaduje niekokotdov regenerciu a oddych. Stle to je ten lep prpad, ke sa Vm ni nestalo a sta len oddych. V stave pretrnovania toti sta aj za normlnych okolnost ben a nevinn za (ako naprklad pretlanie, zpasenie s kamoom, print) a moe djis k neprjemnmu zraneniu od natiahnutia svalu a po jeho odtrhnutie. Bohuial aj s jednou z tchto variant mm svoju sksenos.

Bolo to niekedy zaiatkom leta 2014, kedy okrem inch zmien popsanch v predolom lnku, prechdzali kompletnou zmenou aj moje trningov nvyky. Zo zaiatku som samozrejme tlail na plu, cviil som takmer kad de. Dval som si aj dni plnho volna, ale nebolo to ono. Vbec som nerepektoval svoje telo, i je unaven alebo nie. De vona neprichdzal do vahy, chcel som predsa napredova. A tak jednho peknho slnenho da som bol v parku, e si dm HIIT trning so printami. Hne pri prvom printe som poctil obrovsk boles v stehennch svaloch. Bolo to v ich hornej asti, niekde ksok pod bedrovm kbom v oboch nohch pribline na rovnakom mieste. Bola to kontantn boles. Aj ke som neskr sedel v kude, kral pomalm tempom, sksil streing, boles bola rovnako intenzvna a vbec neustupovala. Sn najviu hlpos ak som mohol vtedy spravi, som aj spravil a HIIT som poctivo dokonil. Jednoducho som na to tlail ete viac (ak kaliber hlposti). Do veera sa to ani trochu nezlepilo, navye som plne ctil ako mi v danom mieste svaly doslova horia. Viete si predstavi t noc, poas ktorej som toho vea nenaspal. Na druh de, iadna zmena a u som zaal rozmla o nvteve lekra. Bola nedea, tak som si povedal, e ak sa to teda nezlep ani dnes, niet na o aka. Cel de boles pretrvvala, ako som sa vedel sstredi na nieo in, trochu mi pomhala akurt studen sprcha na nohy. K veeru som u ctil mierny stup bolesti. Bu to alebo som si na u u zaal zvyka, kadopdne mi svitla ndej, e by sa to mohlo da dokopy. Naastie sa tak aj stalo a na tret de to u bolo vrazne lepie. Boles u bola vemi slab, ale sval samozrejme nebol stle v poriadku. Po 2 tdoch plnho kudu, som sksil florbal, kde som na jednej nohe op poctil jemn boles. Tento raz som skonil hne, neiel som do extrmu a dal som si alie tdne oddychu. Myslm, e to trvalo asi 6-7 tdov pokia som mohol znovu printova na maximum. To bolo moja cena za hlpos a nerozvnos :).

Povajte svoje telo

Ke som sa zaal venova zdravej ivotosprve, pohybu a vetkm s tm spojenm, veakrt som naral na frzy typu Povajte svoje telo a rzne podobn modifikcie. Hovoril som si, tak ako si mono aj Vy prve teraz hovorte, o?. Akoe povaj svoje telo. Moje telo mi ni nehovor. Vedel som samozrejme, e to nem by skuton re (LOL :D), ale aj tak som tomu celkom nerozumel, ako sa to presne mysl. no, nieo ma bol, nejak sval je unaven, mono troku natiahnut, svalovica a pod. Toto sa tm mysl? To je akoe cel veda? Odpove je no, ale...je toho ovea viac.

Nerozmlajte pri kadej prleitosti nad tm, e by Vm malo Vae telo nieo hovori. A u vbec sa nestresujte tm, e robte vetko ako mte, ako najlepie viete a aj napriek tomu mte stle pocit, e telo s Vami jednoducho nekomunikuje. o to teda je? Kedy mi u nieo povie? Poznm to vbec, e mi nieo hovor? Takisto som sa niektormi z tchto otzok zapodieval, no po ase som jednoducho prestal. A potom to postupne prilo, ke som si zaal uvedomova, aha, toto je to, omu sa hovor, e telo so mnou komunikuje. Uvediem op jednoduch prklad zo zaiatkov. Poas jednho cvienia som na zver robil ete zklony (viz. obrzok niie). Pri predposlednom opakovan, som mal nejak udn pocit v nohch. Neprikladal som tomu iadnu vhu a pekne som sa pustil do ete jednho, ako sa ukzalo poslednho opakovania. A zrazu bum, obrovsk ke do oboch ltok naraz. Zvalil som sa na bok ako poleno lebo som sa nevedel pohn. A neskr som si vlastne uvedomil, e ten nepecifikovan udn pocit, bolo vlastne to, e mi telo hovorilo, e u mm dos, e to cvienie nemm tlai alej. Nepovol som, tak mi to povedalo tak, aby to pochopil aj analfabet :D.

Nerobte si hlavu s tm, e budete nejako striehnu na kad jeden pocit a lti o Vm telo vlastne chce poveda. Dajte tomu von priechod a asom sa naute cti u tie najmenie signly. Budete vedie kedy si mete dopria extra opakovania, kedy ich spravi radej menej alebo kedy aj vynecha trning plne, aj ke ste ho mali naplnovan a da si radej len lahie pohybov cvienie. To vetko prde s tm, ke sa zanete zaujma podrobnejie o svoje telo, ke zanete zisova ak potraviny, pohyby, denn rutiny maj ak vplyv na Vs. Hlavne na to netlate ;).

Tak ako? Maka alebo odpova?

Vdy je lepie telu dopria odpoinok aj 2-3 dni ke to potrebuje, ako nsledne ntene odpova cel tdne i mesiace len preto, e ho nepovate. Telo predsa silnie v ase odpoinku, nie v ase ke makte. Odpoinok sa tak nestva vobou, ale nutnosou. Sm som si dal nedvno tdov pauzu na spodn chrbt. Ctil som, e je to treba, tak som nevhal a povol som svoje telo.