Rok pohybu, zdravia a zbavy

Publikované:
Kategória: Zdravie, pohyb, viva

U je to jeden cel rok, ke som sa zaiatkom mja minulho roka odhodlal k vraznej zmene vo svojom ivote. Zmena sa tkala ivotosprvy, pohybu a aj myslenia. Ako to prebiehalo a o vetko sa za ten rok udialo?
food

o ma k tomu viedlo?

Vdy som mal blzky vzah k portu, ke ni in, chodil som aspo behva. Postupne som vak zaal rozmla, e je to mlo a aj pohad do zrkadla ma u zanal upozorova, e mm toho pohybu akosi menej. Tak som sa teda pustil do aktvneho navtevovania posilovne, asi tak 3-5x do tda. To bolo zaiatkom minulho roku (2014) v januri. Popri tom som si zaal aj viac tudova problematiku nielen cvikov, rastu svalov, ale aj s posilovanm spojen ivotosprvu. Popri tonch zbytonch lnkov som sa raz plnou nhodou (myslm e cez facebook) dostal k jednmu z lnkov od Mariana ernho a ten ma plne dostal. A tak som zhltol aj vetky ostatn jeho lnky, ktor som naiel. Predstavoval tam toti pre ma dovtedy plne in a neznmy pohad na problematiku zdravia a pohybu. V skratke, vyzera dobre po cel rok, cti sa skvele po cel rok, monos posva svoje limity v rznych pohyboch, dokza nieo, o je pre Vs na zaiatku nepredstaviteln a ete k tomu vetkmu aj by zdrav po cel rok. Jednoducho skvel kombincia. Tato tma ma plne dostala, preto som nevhal s kpou jeho knihy Modern pralovek, ktor mi dala vborn vod a naalej som nasval vetky informcie o tejto tme z rznych knh a blogov na internete. Tak som sa neskr dostal aj k blogu od Vlada Zlatoa, ktor som takisto pretal plne cel aj so vetkmi komentrmi, nakoko som zistil hne zo zaiatku, e sa daj njs zaujmav informcie aj tam.

A tak som asi od polovice aprla zaal s postupnmi zmenami v stravovan a cvien a pribline po troch tdoch, asi zaiatkom mja 2014, som sa odhodlal, e idem na to naplno, budem modernm pralovekom :).

Zaiatky neboli vbec jednoduch

Zo zaiatku zmena zahala vrazn zmenu mjho jedlnika a pohybu. Poas asi 1 mesiaca som vyradil plne vetky druhy sacharidov (okrem prirodzench ako naprklad zelenina) a vrazne zvil objem zdravch tukov, ktorch som dovtedy jedol len vemi mlo. Naprklad tak kokosov olej v mojej kuchyni vbec nefiguroval (tok koda :)). Hlavnm jedlom da sa stala veera a poas da len ahie jedl ako zelenina s nejakmi tukmi nanajv.

Vekou zmenou prela aj forma mjho cvienia. Zaal som viac cvii so svojou vhou a menej s inkami. Opusti napr. tak bicepsov zdvihy nebolo vbec jednoduch, nakoko hlboko zakorenen presvedenia z rznych fitness odporan boli naozaj hlboko :). Zistenie e mj stred tela (core) je slab ako...e je proste poriadne slab :D, mi takisto nepridvalo. Ale mal som svoj cie, o chem so svojm telom dokza a iel som za tm. Aj ke najm tie cviky s vlastnm telom vyzerali dlh mesiace mrne, bez progresu, robil som to o najzodpovednejie ako som dokzal a nakoniec vsledky jednoducho prili. A to je teda potom ete len pardny pocit!

Samozrejme, e zmien bolo nespoetne viac. Od drobnost ako pravideln spnok, pribline v rovnakom ase, cez vynechanie raajok, a po vek, akm bola prve strava. Najdleitejou vecou vak u ma bola moja hlava. Pustil som sa do toho vetkho z vlastnho presvedenia, z vlastnej vle, pretoe som to chcel ja a pretoe som tomu veril. Nie preto, e si to vyadovala nejak situcia, moje okolie alebo proste niekto in, ale JA. Myslm, e to bola kov vec, preo som to po pr mesiacoch nevzdal a nevykalal sa na to, preo som si zacviil aj vtedy, ke sa mi fakt vbec, ale vbec nechcelo, preo som vytrval aj ke sa mi zdalo, e nemm iadny progres. Vlastn presvedenie bolo (a stle je) mojim hnacm motorom.

o na to moje okolie?

Vina okolia to jednoducho nechpala. Mysleli si, e drm nejak ditu, ke poas da jem takmer len zeleninu. o vak najviac nedokzali pochopi bolo, odkia beriem energiu? Ve sacharidy=energia a tuky predsa nemu poskytova energiu, tuky s zl. Tu sa ukazuje ich absoltna nevedomos, ktor vak chpem nakoko som bol na tom rovnako :). Nzory ako "maslo fuj" alebo dokonca otzka "preo nejem radej margarny, tie s predsa zdravie" boli takmer na dennom poriadku.

Blzkym, rodine a vlastne aj kadmu kto mal zujem, som podrobne vysvetlil o o ide a ich reakcia bola plne v pohode. Aj ke sa im to mono zo zaiatku nepozdvalo, akceptovali to.

Trvalo mesiace km si napr. v prci kolegovia postupne na to zvykli. V sasnosti je to u in. Nakoko na mne vidno pozitvne zmeny od nlady a po fyzick zmeny, tak udia u pochopili, e ten mj ivotn tl nebude a tak zl alebo si na to jednoducho zvykli a nerieia to. Samozrejme, vdy s tu aj vnimky, luia ktor reaguj akoby videli/pouli o tom prv krt, vdy ke ma stretn (a to sa stretvame pravidelne). Nu, niekomu to asi dochdza hodne pomalie :). Na druhej strane, niektor sa o to dokonca zanaj zaujma a stle astejie tak odpovedm na otzky ohadne pohybu a stravy, o ma nesmierne te, kede to robm vemi rd.

Nie vdy vak staia fakty. Ako vade v ivote, aj tu sa njdu zaryt odporcovia, ktor si stle stoja za svojim. Jedlo 5x denne, vetko samozrejme nzkotun a pod. Nie s ochotn ani len sa zamyslie nad inmi monosami stravovania. Chcelo to sce as, ale u som sa nauil ich rozoznva a do nejakch extra konverzcii sa s nimi nepa. Je to len strata energie a asu. Zo zaiatku ma to fakt vyerpvalo a niekedy dokonca aj rozulovalo, avak nikdy neodradilo.

A ako to vidm teraz?

Svoje vtedajie rozhodnutie, s do toho, povaujem zatia za jedno z mojich najlepch rozhodnut v ivote. Ak by som mal nieo utova, tak len to, e som nezaal skr. Ale predsa neutujem ani to, som rd, e som si preiel aj inmi vecami, skkami a priiel ten sprvny as a motivcia.

Ete ani zaleka nemem poveda, e u mm optimlnu stravu alebo pohyb. Neustle hadm nov a nov informcie, ktor sa nsledne snam aplikova do svojho ivota. Preto tak ako cvienie, strava, denn reim tak aj in drobn veci v mojom ivote prechdzaj neustle zmenami. Kad lovek je jedinen a tak musm vea vec jednoducho odska na sebe, aby som vedel o mi najviac sed. Neexistuje univerzlny nvod a prve to ma bav sn najviac. Zisova o mi prospieva najlepie a vaka tomu sa neustle zlepova.

Zdrav ivotn tl sa tak stal mojim presvedenm a zubou zrove. Cvienie si uvam pri kadom pohybe. Neustle hadm nov informcie o strave, pohybe, udskom tele a jeho fungovan, skam nov veci a neustle prekonvam sm seba. Tem sa z kadho novho pohybu, ktor spravm, naum sa alebo len vyskam aj ke na jeho perfektn prevedenie ete nemm. Neustle prekonvanie seba samho je skvel pocit.

Zobdza sa kad rno pln energie, bolo nieo nepredstaviten. Teraz? Realita. Je asn prjs z prce a aj po nronom dni v nej a poriadnom cvien veer, kde dm zo seba maximum, ma stle kopu energie a chu robi nieo produktvne, nielen zasadn pred TV alebo PC a pusti si nejak seril alebo film. Tm samozrejme nechcem poveda, e nemm rd filmy :)

Mj pohad na udk telo sa vemi zmenil. Fascinuje ma o vetko doke a ak je to prepracovan stroj, o ktor ak sa sprvne starte, doke priam a neskuton veci. Mlo ud si uvedomuje, oho vetkho je vlastne schopn a ako Vm sprvna strava, pohyb, denn reim doku zmeni ivot o 360°. To o sa deje vo Vaom tele dokete toti priamo ovplyvova. Najv podiel m samozrejme strava, kee t sa stva sasou Vho tela. Nielen o zjete, ale hlavne kedy a v akom mnostve. i je to zmena k lepiemu alebo k horiemu tak ostva len a len v naich rukch.

Obas sa ma udia ptaj, i sa u nikdy nevrtim k pvodnm (v tejto dobe klasickm) stravovacm nvykom typu 4-5x denne, prlohy a pod. Nikdy neodpovedm nie. Neviem toti o sa stane v budcnosti, ale viem, e teraz mi je skvele a v blzkej budcnosti to meni rozhodne nebudem, lebo vidm na sebe ako mi to prospieva, ak mi to rob rados, ako ma to napa a rob astnm.