Ako na zmenu?

Publikované:
Kategória: Myse, motivcia

Zmeny v ivote loveka nie s ni vnimon a d sa poveda, e s na mesanej, ak nie aj tdennej bze. Vinu asu sa jedn o mal zmeny ako napr. zmena esu. Z asu na as prichdzaj vie a zsadnejie zmeny, pre ktor potrebujeme poriadne odhodlanie. Pomerne asto poujem od svojho okolia vety typu: Kieby som to dokzal. Ja by som to nevydral. Ja na to nemm. Nemm tak pevn vu. Neviem/nevedel by som ako zaa. a pod. Jednou z takchto zmien som v poslednom roku preiel aj ja a rd by som prezradil ako sa mi to vlastne podarilo. Vaka omu som vydral aj ke to nebolo vdy jednoduch? o mi pomhalo na mojej ceste k sebazdokonalovaniu? A ako s tm vetkm vlastne zaa?
cite

Zmenu muste chcie Vy

Je plne jedno, i si chcete presta hrz nechty, zaa cvii, jes viac zeleniny alebo zmeni svoju ivotosprvu od zkladov. Prvm dleitm krokom je, e si muste uvedomi, e to chcete skutone Vy. Nesmiete to robi pre niekoho inho. Ani neuvaujte, e sa do nejakej zmeny pustte, ke ju nechcete sami. Okrem takej drobnosti, e ivot, ktor ijete, ijete Vy, nie niekto in, je tu aj alia vec. Ak to nebude Vae rozhodnutie, anca, e sa Vm dan zmena podar, je poda mjho nzoru nulov a bude to iba pln strata asu. Zo zaiatku to vydrte mono bez problmov. Prde vak as, ke sa Vm bude chcie menej. Zl poasie, zl nlada, pohodlnos. To s len 3 veci z pomedzi alch 1000, ktor Vs bud odrdza od Vho ciea. A tak zanete postupne polavova vo svojom odhodlan. Ve troku poavm, zajtra to doeniem. Vynechm cvienie, zajtra to doeniem, zjem nieo o by som nemal, zajtra to vybehm a pod. Tak to presne zana. Kon to stratou zujmu o V cie a ani sa nenazdte a od zmeny upustte plne. Ve ja to vlastne ani nechcem, nepotrebujem, to bol ale hlpy npad. Je Vm to povedom?

tudujte si problematiku

Poda mjho nzoru je toto ten najdleitej bod. Nech sa u chystte na akkovek zmenu, predtm ne sa do nej pustte, natudujte si problematiku v danej oblasti. Je plne jedno, na ak zmenu sa chystte, tajte, povajte, vzdelvajte sa.

Ne som zaal so svojou zmenou, tudoval som mnostvo materilov o pohybe a jeho vplyvoch na udsk telo. O potravinch, ich zloen, o sa s nimi deje v udskom tele, ako na nsledne vplvaj, preo maj tak vplyv (obsiahnut ltky v nich) a pod. Mono to znie prli komplikovane a vedecky, ale zanal som s takmi jednoduchmi vecami, ako ktor potraviny obsahuj bielkoviny, sacharidy, tuky a pod. To je v pohode nie? A neskr, ke sa zahbite do toho viac, prichdza viac detailov.

Nikdy sa neprestvajte v danej problematike vzdelva. Nespravte tak chybu, e si poviete, u mm dos, ni nov sa u nemem dozvedie. Je plne jedno, i ste jedin lovek na svete, ktor sa venuje danej problematike alebo i s tu miliny alch. Skma a objavova nov veci sa d vdy.

Preo je tento krok ten najdleitej? Nov informcie a poznatky Vm vemi pomu pri zavdzan zmeny. Kadm novm poznatkom v danej problematike sa zvyuje Vae odhodlanie a upevuje Vaa va. Kad nov poznatok Vm dva argument preo vytrva. Vaa va vydra a pokraova v zmench bude zo zaiatku asto tvrdo skan. Neustle nov informcie bud Vaou silou, Vaou zbraou. Spoznal som to sm, ak je to obrovsk pomoc.

Perfektnm prkladom bolo u ma cvienie. Zo zaiatku sa mi stvalo, e som dorazil domov a akalo ma ete cvienie. Teda malo ma akat. No nie vdy sa mi do toho chcelo a isto poznte, ako ahko sa to zavrhne a na miesto toho zvolte ni nerobenie :). Vaka tomu, e som si neustle hadal nov informcie o formch cvienia, som vedel, e mi posta aj 15 mint intenzvneho a sprvneho cvienia na to, aby som dkladne precviil cel telo. Ke som sa nad tm potom zamyslel viac, 15 mint, ve to je za chvu za mnou, tak idem na to. Veakrt som to potom natiahol aj na dlhie ako tch 15 mint. Ke som u zaal, lo to. Op vemi znma situcia, asto je najaie vbec zaa. Samozrejme tm nechcem poveda, e sta cvii 15 mint denne. To urite nie. Ale je to krsny prklad ako mi viac poznatkov v oblasti pohybu pomohlo vytrva v cvien aj ke t chu obas chbala. Pre zaujmavos, najkratia varianta cvienia sa d odcviit za 4 minty, po ktorch budete radi, e ste :P.

Spomenul by som ete vynechanie sladkost. Ve komu sa nezan zbieha slinky pri pohade na sladk kolik alebo okoldov keks. Presne som vedel, o sa stane, ke ho zjem. Ako s tm telo mus doslova bojova, aby zvldlo tento prval cukru a e mi to na zver vbec ni ned, len przdne kalrie, ktor nijako neprispej k mjmu zdraviu a mjmu celkovmu cieu (vemi zjednoduene povedan). Naopak sa mi zakadm cie vzdiali. Priznvam, e to u je mono extrmny prklad, ale spolu s mojm silno logickm myslenm, ktor u ma prevlda na plnej iare (fakty, fakty, fakty), mi vemi pomohli s vyradenm sladkho z mjho jedlnika. Teraz mi to u ani neprde. o tam nejak kol :).

Nasledovn dvod, preo sa vzdelva ete ne zanete so zmenou, by som oznail za najdleiteji, preto som si ho nechal na koniec. Nie je ni horie ako zaat a zaat patne, pretoe ste o tom mlo vedeli. Mali ste toho mlo natudovanho. V tom lepom prpade Vs zl vsledky odradia od alieho zotrvania a seknete s tm. Hor prpad je, e si, ako naprklad v prpade stravy a cvienia, mete spsobi nemal zranenia a problmy (aj fyzick aj psychick) len kvli nevedomosti. A dospejete potom k zveru, e to vbec nefunguje, e sa to ned zvldnu alebo e to jednoducho nie je pre Vs. A pritom Vm chbali iba informcie.

Ako zistm, e zmena nastala? e som to dokzal?

Je to pomerne jednoduch. Vek zmena sa sklad z mnostva mench zmien. Ke si uvedomte, e tieto zmeny u robte bez toho, aby ste nad tm museli extra rozmla, aby ste sa museli nejako do nich nti alebo sa premha, mte to. Zmena sa stala sasou Vho ivota, stala sa Vaou prioritou na kad de. Nerozmlate u, i sa Vm bude chcie s cvii, ale rozmlate ak nov pohyby vyskate. V prpade jedla Vs naprklad nijako nerozhde pohad na nieo sladk. Nedostanete na okamit chu. A hlavne u vbec nepochybujete o tom, o robte, kam smerujete. Je to vlastne to prav pre ma? Stoj mi to vbec za t nmahu? Otzky tohto typu si u nekladiete, lebo ste jednoducho u tam. U to nie je iadna nmaha, je to samozrejmos a rados.

A hlavne, nerobte to, pretoe muste, ale pretoe chcete. Nejete sladk, pretoe nemete, ale pretoe nechcete. V tom je vek rozdiel. asto dostvam otzku ohadne jedla A toto mes?. Moja odpove je vdy jednoduch. no mem! Mem vetko, podstata je v tom, e ja to jednoducho nechcem. A to je prve dkaz, e zmena u nastala :).

Dosiahnutm zmeny to nekon

Ke sa Vm to podarilo, bute na seba hrd. Pochvlte sa. Kudne aj nahlas. Ke to poujete hoci aj od seba samho m to neskuton silu. A preo nie? Mte by na o hrd!

Tak, pochvlili ste sa a je to, koniec, o teraz? Prvee iadny koniec. Op pouijem svoj prklad. udsk telo je tak zloit organizmus, e stle sa je o ui, o vylepova. U to nie s tak obrovsk zmeny ako na zaiatku, ale s to drobn zmeny, ktormi sa snam optimalizova, i u as, druh, mnostvo jedla a pohybu. Neustle pokraujem v tudovan problematiky a skam nov veci. Zisujem ako na ma vplva nov potravina, nov forma alebo intenzita trningu. Aj mal zmena ma doke zamestnan aj na mesiace, km nezistm ako ju o najviac vyui vo svoj prospech.

Je to v podstate na cel ivot a to ma na tom bav najviac. Je ete strane vea pohybov, ktor chcem zvldnu a u teraz viem, e to bude trva minimlne pr rokov, take o zbavu mm postaran. Preto sa ani Vy nemuste obva, e ke dosiahnete svoj cie, o potom, ako alej? S hlbmi znalosami sa otvraj nekonen monosti a nekonen mnostvo cieov, ktor si neustle mete dva.

Kde je va, tam je cesta. Kde je dostatok informcii, tam je spech. Vedomosti s sila.